петък, 17 юли 2009 г.

Венециански репортажи -1. Море, канали, гондоли и пица



Когато стъпих за първи път в слънчева Венеция никога не предполагах, че само след пет дни няма да искам да си тръгна.И щях да се влюбя за цял живот в този прекрасен град.


Първите впечатления заваляха още щом слязох от автобуса и се прекачих на вапоретото.Това водно рейсче е единствения начин да се стигне до града.А оттам вече е лесно- пеша и пресичайки над 400-те моста.Тълпите от туристи пъплят като мравки по тесните улички. И въпреки това никой не бърза и не бута другите.Във Венеция можете да чуете всякаква реч- китайска,руска, гръцка,индийска и английска.


Колоните от туристи кръстосват кривите улички и кокетните магазини.Ако огладнеете можете да се спрете пред закусвалните за бързо хранене или пред някое ресторантче, където ще ви предложат морски деликатеси, пица или паста.Менюто на ресторантите е предвидливо сложено отпред заедно с цените на ястията.


Атракциита на града няма съмнение са гондолите и гондолиерите.Облечени в традиционни панталони,моряшки фланелки и сламени шапки с панделки те управляват превозните си средства с голяма лекота и финес.Всички гондоли са пригодени за петима пътника и са обзаведени със столове за по-голямо удобство.Често може да чуете и изпълнение на италианска ария или народна песен носеща се от гондолата.Това е допълнителна атракция както за возещите се,така и за хората спрели се на някой от мостовете.Лакатушите по тесните улици и се опасявате да не се загубите.Няма такава възможност. По сградите се виждат предвидливо нанесени надписи PER RIALTO и PER SAN MARCO, моста Риалто и площад Сан Марко- две от големите атракции за туристите.Моста Риалто е разположен на Canale Grande и е най-големия от трите моста пресичащи канала.




Тълпите от туристи там не секват.Снимките също.От там се насочвате към площада Сан Марко.На него можете да видите изисканите кафенета, в които са отсядали Стендал, Флобер и Хемингуей.Разбира се цената на едно кафе там не е както в Мак Доналдс.За сметка на това обаче може да се насладите на изпълнението на някой от оркестрите пред кафенето.И то напълно безплатно.



На площада е разположена прочутата базилика Сан Марко.За да я посетите обаче трябва да се наредите на една доста дълга опашка. Чакането не е много и си заслужава, заради прекрасната гледка от терасата.Насочваме се по крайбрежната алея, за да видим прочутия мост на въздишките. За мое най-голямо съжаление той беше в ремонт и бе така опакован, че максимално да ме затрудни при снимането.От там се открива прекрасна гледка към най-широката част на канала. Гондолите са наредени една до друга в очакване на клиенти.Дори и през нощта.

1 коментар:

Po3u каза...

Блазе им на тези, които са били с теб :))))
хихихихиххихихиххи

Последователи