четвъртък, 6 август 2009 г.

Венециански репортажи- 3.Площад Сан Марко

Добре дошли в най-голямата гостна на Европа.Така шеговито е определян най-големият площад във Венеция- Сан Марко.В сегашният си вид е оформен през 12-ти век по случай срещата на папа Александър III с император Барбадоса. На площада се намират най-важните административни сгради на Венеция- Дворецът на дожите,катедралата Сан Марко,камбанарията и сградите на новите и старите прокурации.Плащадът е пълен постоянно с туристи. Често на него се оформя и сцена, където се изнасят концерти.
За да влезе в катедралата човек трябва да почака на доста голяма опашка.Но чакането си струва. От върха на катедралата се открива прекрасна гледка.


Катедралата отвътре не е нищо особено и не може да се сравнява с пищността на нашите църкви.За да се качите на терасата ще трябва да изкачите доста стръмни стълби и като стигнете най-горе ще ви поискат 4 Евро.Хитро, нали?!Но така е в цяла Венеция. Плаща се навсякъде и за всичко.Все пак гледката, която се открива и защеметяваща.





В края на площада е т.нар."пиацета"-малък площад.Там се издигат две колони и на едната се намера символът на Венеция -крилатия лъв.Говори се, че венецианците избягват ва минават под колоните, заради многото обесени там.


На площадът се намират и две от най-известните кофенета във Венеция- "Флориан" и "Куадри" - любими на лорд Байрон и Стендал.Докато си пиете кафето ви свири и оркестър. Така че, да преглътнете по-лесно сумата от 5 Евро за едно кафе.С музика.Не знам защо, но тези оркестри много ми напомниха на Титаник.Може би защото и Венеция подобно на големия кораб потъва.Бавно, но неизбежно.И когато на площад Сан Марко не остане нито един гълъб, това ще значи само едно- прекрасната Венеция е под водата.Тъжно.






Управата на града е забранила да се хранят гълъбите на площада, заради многото вреди които нанасят на сградите.

Няма коментари:

Последователи